Снимка: БТА

Животът на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде удължен в началото на октомври за още 10 години, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Министърът участва в 17-о заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се провежда в резиденция "Евксиноград".

Още по темата

По думите й впоследствие процедурата може да бъде повтаряна на 10 години, като максималният срок е 60 години.

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, посочи, че достигането на "Турски поток" до границата между България и Сърбия се очаква да се случи до 1 януари 2020 г., така че да тръгнат първите доставки на газ.

В своето изявление пред журналисти двамата министри посочиха, че са обсъдили различни теми, които са от взаимен интерес. Като такива те посочиха енергетиката, туризма, селското стопанство, превозите на товари по море и други, предаде БТА.

Петкова каза, че към реализацията на АЕЦ "Белене" са заявили интерес водещи компании от ядрената енергетика от Русия, Китай, Франция, Корея, САЩ.

"Ние категорично сме заявили в процедурата за избор на стратегически инвеститор, че конструктор на проекта са партньорите от "Росатом" и на практика проектът не би могъл да се реализира без участието на тази компания", посочи Петкова. По думите й с това условие е запозната и ЕК.

За "шпионския скандал" у нас министър Мантуров каза, че този въпрос изобщо не е обсъждан на срещата на комисията. По думите му това няма да повлияе върху деловите отношения между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase