Снимка: Bulgaria ON AIR

Върховният административен съд постанови: хомосексуална двойка, сключила брак в друга страна от Европейския съюз, има право да пребивава законно в България. Решението е по случая на австралийка и французойка, които от две години се борят да живеят като семейство в София, предаде Bulgaria ON AIR.

Според юристи това е първото решение, в което Върховен административен съд постановява, че бракът на лица от един и същи пол е законен и неговите правни последици трябва да се приложат в България.

Кристина е родена в Австралия, а Мариама – във Франция. Тяхната връзка започва преди години, а през 2016 г. е скрепена с брак в Париж. Двете решават да се установят в България. В началото на миналата година обаче дирекция "Миграция" отказва да поднови документите на Кристина. Започва съдебна битка, спечелена едва вчера.

"Щастливи сме и страшно развълнувани. Справедливостта възтържествува. Изпълнени сме с емоции за нас, приятелите ни и цялата ЛГБТ общност.", отбелязва Кристина и допълва, че се чувства облекчена от това 2-годишно напрежение. "Да не знам дали ще мога да остана, да не мога да имам нормален трудов договор, да отида до банката, без да се притеснявам", сподели още Кристина Палма.

Освен една към друга Кристина и Мариама таят искрена любов и към страната ни. Живеят в София, но са си купили къща в русенското село Паламарца.

"Хората ни канят в домовете си. Учат ни как се прави мед. Дават ни яйца. Всички ни познават. Последният път играхме пинг-понг с възрастните от селото. Кметът ни приема, както и всички от там", разказват те.

Вече са сигурни, че ще живеят в България, двете мечтаят да си купят апартамент, да обиколят страната ни и да научат български език. Мечтаят и за деца. "Бих искала детето ми да знае, че и двете сме негови родители. Да има имената и на двете ни. И бих искала то да не бъде тормозено в училище или дискриминирано заради нас", продължава Палма.

С решението си българският съд просто прилага правото на Европейския съюз, обясняват юристи. Въпреки че предстои дълъг път, стъпката е в правилната посока.

След приключилото дело двете жени са изпълнени с оптимизъм. "Усещам едно отворено общество. Знам, че има и много консервативни хора, но и знам, че това е продължителен процес за всяка страна. България се променя, виждам младото поколение", споделя още впечатленията си Мариама.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase