Oколо 300 деца са получили бежански и хуманитарен статут в България през миналата година. Това показват данни на Агенцията на ООН за бежанците.

Документът показва, че в света има над 25 милиона бежанци, а повече от половината от тях са деца.

Съни е 5-годишно дете, родено в бежански лагер в България, но родителите му са го изоставили. Към този момент въобще не е ясно дали са на територията на страна.

"Много е тъжно, защото вероятно има много такива деца в бежанските лагери. Някои от тях нямат щастието да попаднат да добро място. Някои от тях може би много пътуват из Европа. Много се радвам, че можем да се грижим за него", споделя приемната му майка пред Bulgaria ON AIR.

Според оскъдната информация, която има за Съни, до 3-годишната си възраст той е отглеждан от чужди хора. След това е настанен в Дом за медикосоциални грижи при деца с увреждания, какъвто той не е. Тъй като за здрави деца е вредно да живеят в такава среда, Фондация "За нашите деца" поема ангажимента да намери приемно семейство за него. От два месеца момчето има своите майка и татко.

Приемните родители на Съни вече са задействали процедурата за прием в детска градина. Най-голямата пречка за бъдещето на детето се оказва факта, че е без ЕГН, а има Личен номер на чужденец.

В семейството на Рени Съни е третото приемно дете, за което те се грижат. Малко преди той да влезе в техният дом, три години при тях е живяла тийнейджърка, която скоро е навършила пълнолетие. Тогава нейни роднини решили да си я вземат вкъщи и тя се разделила с приемното си семейство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase