Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Разследват "Кинтекс" за некачествени оръжейни доставки. Лошата продукция довела до плащане на неустойки от дружеството, то обаче не се е опитало да възстанови нанесената му щета от производителя на оръжието.

Днес сутринта стана ясно, че прокуратурата е влязла в офиси на "Кинтекс" заради образувано разследване за престъпен сговор и безстопанственост.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни, че разследването е започнало след инспекция на АДФИ, при която са констатирани нарушения в дружеството. Все още няма обвинени по случая, а дали ще има, ще стане ясно утре. Нарушенията касаели предишното ръководство на "Кинтекс".

Претърсванията и изземванията все още продължават.

Неустойката била за милиони, а договорите за доставка били за всякакво оръжие, сключени с държави като Индия, но нямало данни за Украйна и Сирия, предаде БТА.

Доставчиците, заради които "Кинтекс" е платила неустойки, са трима, каза още зам.-главният прокурор.

За акцията в "Захарен комбинат" Пловдив, Иван Гешев коментира, че се претърсват седем адреса, на лица, които били в периферията на организираната престъпна група на семейство Арабаджиеви. Иззети били много документи за офшорни компании. Като обвиняеми за данъчни престъпления са привлечени двама души. Те не били част от престъпната група, а изпълнявали нейни поръчки.

Информацията на прокуратурата към момента е, че сем. Арабаджиеви не са дали съгласие да бъдат екстрадирани в България.

Иван Гешев каза още, че екстрадицията у нас на Цветан Василев е спряла да го вълнува, откогато разбрал, че "най-вероятно са изчерпани всякакви юридически възможности, а на преден план е политиката и финансовите взаимоотношения".

Нямам намерение да бъда издигнат за участие в избора на главен прокурор, каза още Иван Гешев. Той обясни, че дори да бъде предложен, има лични основания, които към този момент го карат категорично да не иска да участва в това състезание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase