Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако се опитате на забиете карфица в географската карта на България в опит да уцелите центъра, то вероятно ще попаднете в село Свежен. Освен че си спечели световна слава и личен поздрав от Марк Зукърбърг като село, в което всички баби имат Facebook профил, то пази и малко известни тайни за живота на Васил Левски.

В Свежен все още е здрава къщата, в която Васил Левски прави годеж с жена на име Гена Бонина. Има ли теми табу, касаещи личния живот на Апостола на свободата?

"С една е имал истински годеж. А с други се е врекъл. Съвсем случайно научих, че в с. Свежен е имало годеж между Дякона и Гена. Всички в селото знаят за този интересен житейски факт за Левски. Не е въпрос на легенда. Работила съм с архиви и документи. Подходила съм много добросъвестно, Апостолът не е омаскарен. Връзката на Левски започва с идеята за фиктивен годеж. Но после двамата се харесват. Той е искал в Свежен да направи фабрика и склад за оръжие", разказа в "България сутрин" авторката на книгата "Годениците на Левски" журналистът Светослава Рудолф.

"От белградския период на Левски се знае за Ана, която го убеждава да се оперира от апандисит. Той почти си е бил заминал. Тя го е спасила. Той не е крил връзките си с жени, но поради конспиративния му начин на живот не се е разчуло. Все пак хората са знаели. Това че опознаваме Васил Левски, не означава, че уронваме паметта му. Смятам да напиша втора книга за Левски, но за други загадки, свързани с него. В интернет чух страшни неща по мой адрес", сподели гостът на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase