Тревожна статистика, която Националният център за обществено здраве оповести, показва, че 7000 аборта са направени по желание на пациента в първите шест месеца на 2018 г. Това означава, че средно около 40 жени на ден се подлагат на тази процедура, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

За съжаление все още са единици бъдещите родители, които правилно се подготвят за раждането на децата си. Специалистите са категорични, че тази подготовка е много важна, но въпреки това ниската култура на хората е причина за лоши резултати - преждевременните раждания.

6000 деца годишно са родени недоносени в България. Висока ли е тази цифра за страната ни - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на Нина Николова фондация от "Нашите недоносени деца" и Мария Евгениева от фондация "За майчино и детско здраве".

"Около 10-11% е броят на недоносените деца в страната и той не се променя. Надяваме се все повече да спада, защото говорим за спад до 4% в Европа. Най- основната причина е стресът и начинът, по който живеем, това че прекалено късно се сещаме да станем майки, все по трудно става забременяването", коментира в предаването Нина Николова.

Голяма част от родителите смятат, че знаят всичко за бременноста, но всъщност в нейния ход нещата често се объркват. Колко случая на преждевременно раждане могат да бъдат предотвратени, ако се търси специализирана помощ?

"Форумите не са правилното място за информираност. Добре е родителите да се замислят, че има организации, които се занимават с подготовка на родителите", заяви Мария Евгениева.

Според гостите в студиото на "Директно" българката обича да се лекува по Интернет, да пита различни сайтове и други майки.  "Все още няма доверие в лекарите и търсим по-добрия начин тип "Гугъл", коментира Нина Николова.

Какво можем да направим, за да се намали броя на недоносените деца? Вижте още във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase