Снимка: Булфото, архив

От 2008 до 2015 г. българинът е харчил повече, отколкото е изкарвал и логично не е заделял никакви средства. Едва през 2016 г. сме започнали да спестяваме средно по 4,86% от доходите си всеки месец, като по този показател се нареждаме на 18-о място в ЕС. Това сочат данни на Евростат за 2016 г. за спестяванията в европейските държави, като подобно изследване се прави за първи път, съобщава "24 часа".

Данните включват не само спестяванията на самите домакинства, а и тези на нетърговските организации, обслужващи домакинствата.

Процентът от доходите си, които отделя българинът за спестяване, нараства значително от 2008 г. насам. Тогава той е бил -8,16%, което на практика значи, че българите са имали харчове, надвишаващи месечния им доход. Отрицателните стойности се получават най-вече заради изтеглените заеми. Това важи за всичките години до 2015 г. Тогава процентът се доближава най-много до положителните стойности и нараства до -0,94%. Най-нисък е бил през 2012 г., когато пада до -9,21%.

Отрицателни стойности на спестяванията през годините освен в България е имало и в Латвия и Исландия, където в определени периоди хората също не са спестявали изобщо. Същото се отнася и за Кипър и Литва, които са единствените държави с липса на заделени средства и през 2016 г.

Най-много спестявания имат домакинствата в Люксембург - едно на всеки пет изкарани евро, или 20,8% от месечния доход, отиват на депозит в банка или в някакъв финансов инструмент. Следват Швеция с 18,8% и Германия със 17,2%.

Евростат отчита и дела на инвестициите на домакинствата в покупки на активи и в ремонтни дейности. Тук на първо място отново е Люксембург с 11,4%, а Латвия е на дъното на класацията с 4,5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase