Снимка: архив, БулФото

17 жертви на трафик на хора получават в момента подкрепа в приютите на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Капацитетът за настаняване във Варна, Бургас и София е за 26 възрастни и 10 деца. Освен помощ за справяне и възстановяване от кризата, жертвите получават и психо-социална подкрепа за реинтеграция в обществото.

Превенцията отново е приоритет в Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2018 г. Правителството днес прие документа, който се изготвя ежегодно.

През годината ще бъдат проведени традиционните кампании за превенция на трафика на хора, а по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора, ще има и кампания с акцент върху новите заплахи. Ще бъдат проведени също информационни сесии сред специфични уязвими групи, включително с мигранти и граждани на трети страни.

Нова инициатива е предложената от Агенцията по заетостта дейност за включване на жертви на трафик в програми и мерки за обучение и заетост. През 2018 г. се очаква видимост на резултатите от работата на първата профилирана услуга за деца, жертви на трафик – кризисният център в София. Работи се в посока образователно включване на децата и изграждане на връзки със семействата, когато това е в интерес на децата.

Предвидено е и провеждането на съвместни дни на действие между разследващи, прокурори и социални работници от България и Швейцария и обменни визити между представители на институциите в България и Чехия заради зачестилите случаи на трудова експлоатация на български граждани в Чехия.

Освен функциониращите четири приюта, през миналата година започна работа и нова местна комисия за борба с трафика на хора – в Плевен, с което местните структури за противодействие на престъплението станаха десет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase