Снимка: Facebook

20-годишно момиче 50 минути е между живота и смъртта в очакване на линейка.  Денят е събота, мястото – центърът на София, пред сградата на БНТ, а момичето е Табасум Махбуб. Тя е бежанка от Афганистан и припада на плочките пред сградата на националната телевизия на излизане от участие в предаването на водещата Мира Добрева.

Именно Добрева разказа в социалните медии за поредния случай на забавена Спешна помощ. Постът й предизвика хиляди реакции и коментари.

Според телевизионната водеща линейката е пристигнала 50 минути след повикването.

"Събраха се хора, всеки даваше едно или друго предложение, но всички бяхме единодушни, че трябва да се изчака Бърза помощ. Да се забавят, да се забавят... колко да се забавят?! Телевизията е на Орлов мост, което е на 3 минути от ИСУЛ и на 5 минути от Пирогов. Затова чакахме. На 15-та минута се обадихме да разберем къде се намира линейката и да попитаме не е ли добре ние да закараме момичето до ИСУЛ, например. Срязаха ни. Грубо и арогантно с отговора: "Ще чакате. Навсякъде припадат хора”, пише журналистката.

След това се появила жена, разхождаща куче, която казала, че е лекарка. Погледнала момичето и отново набрала 112. Описала професионално състоянието на момичето, което вече от 40 минути лежало на земята. На 50-атата минута линейката пристигнала.

"Отказвах да повярвам, че това, което съм гледала по новините за състоянието на Спешната помощ у нас, може да е възможно. Оказа се, че е по-лошо от невъзможното. Хора, то е безнадеждно!", коментира Добрева.

Тя описва като нечовечно отношението на младия лекар към случая.

"Каза на припадналото момиче да стане. Всъщност, каза на сестра й да й каже да стане. Сестрата с изумление изстена: "Не може!”. Тогава повелителят на човешки съдби отсъди: "Добре, щом казвате, ще изкараме носилката”.

Дойде отнякъде друг младок, по-пъргав от преглеждащия, и извади опърпана оранжева носилка. С някакви скърцащи колела. Стори ми се, че ще изтътрузят изнуреното тяло на Табасум. Казаха ни, че ще я прегледат в линейката. Останахме да чакаме навън, но не бяхме подготвени за това, което щяхме да видим – шофьорът на линейката си запали цигара! Вътре. В линейката", разказва още телевизионната водеща.

След това без обяснения момичето е откарано в ИСУЛ, а по-късно от сестра й Мира и екипът й чуват от сестрата на Табасум: "Жива е!".

От Спешна помощ оспорват голяма част от твърденията на телевизионната водеща. Те твърдят , че първата линейка се е освободила 21 минути след подаването на сигнала и е пристигнала пред БНТ за 6 минути.

Директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев признава и липсата на достатъчно екипи.

"Има европейски стандарт, където в 2-милионната София трябва да бъдат 60 екипа. А само 14 са били на работа. Обикновено едва ги докарваме до 20 екипа", каза той пред БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase