Архив: Булфото

В средата на 2018 г. ще бъдат обявени дестинациите за вино и кулинария в България. Важно е кулинарията и винарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната, защото са част от цялостното преживяване на туристите, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова при представяне на проекта "Сподели България", подготвен с МЗХ

"България има дългогодишни традиции в производството на вино и то е станало част от културата на народа ни, както и разнообразните ни кулинарни традиции. При разработването на проекта избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12, като бройката не е самоцелна – тя е свързана с броя на месеците в годината", допълни Ангелкова.

По думите й те включват, както традиционните винени напитки и характерните храни за региона, така и културно-исторически забележителности в близо 50 общини и над 100 туристически обекта

12-те винено-кулинарни дестинации не са окончателни, а са база за дискусии с бранша. Предложенията ще бъдат публикувани на сайта на министерството на туризма за обществено обсъждане. Така всеки ще може да се запознае с тях и да даде своето мнение и предложение, каза още министърът.

По думите й дестинациите ще бъдат дигитализирани и включени в платформата "Аз обичам България”, която бе създадена миналата година и рекламира 100-те национални туристическа обекта.

Инициативата "Сподели България" има за цел развитие и популяризиране на т.нар. "бавен туризъм" – неговата концепция е свързана със запазването на традициите и културата, като се набляга на местната храна, виното и обичаите, обясни Ангелкова.

По думите й у нас това е малко разпространен вид туризъм за разлика от някои европейски страни. "Обмисляме подготовката за спа дестинациите, които предстоят да бъдат разработени”, каза още министърът.

За първите 8 месеца на годината имаме на 6,5 млн чуждестранни туристи, като ръстът спрямо миналата година е близо 8%, каза Ангелкова.

"В активния летен сезон броят на чуждестранните посещения в страната е над 4,3 млн туристи, като ръстът е около 6% в сравнение с миналата година. За периода юни – септември очакваме броят на чуждестранните туристи, които са посетили нашата страна, да достигне 5,3 млн, което отново ще бъде ръст от 6% спрямо същите месеци от миналата година”, посочи Ангелкова.

По думите й с още по-сериозни темпове се увеличават постъпленията от международен туризъм, по информация на БНБ за първите 8 месеца на годината са отчетени над 5,2 млрд лева, което е близо 10% повече в сравнение с миналата година. "А само за активния летен сезон – 3,7 млрд лева, което е ръст от близо 8%", допълни тя.

"България се търси като дестинация, която предлага качество. Вярваме, че именно по този начин, разработвайки допълнителни дестинации като културно-историческите, които стартирахме миналата година и близо 50% се е покачил ръстът на посещенията на всеки един от обектите, така се надяваме инициативата "Сподели България" да допринесе за насърчаване на туризма, особено във вътрешността на страната”, каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase