Снимка: Булфото, архив

Разделянето на сиамските близнаци, които се родиха в Сливен е анатомично невъзможно, фунционално непълноценно и технически неосъществимо. Това е становището на специалистите от института по спешна помощ "Пирогов“, където се намират близнаците от септември тази година.

От Фонда за лечение на деца в чужбина отказаха да платят за операцията.

Сиамските близнаци Богдан и Янко се родиха преди година в Сливен. Майка им е 15-годишна ученичка, а баща им – пълнолетен, неин втори братовчед.

Още по темата

Още с раждането си Янко е в кома, но за Богдан има шанс, смятат близките.

Семейството на Богдан и Янко заявиха, че ще съдят Фонда и Здравното министерство. Според тях държавата се е забавила с лечението, а изчакването е осуетило шанса за дарителска кампания, чрез която да се съберат средства за операция в чужбина.

От "Пирогов" обаче са категорични, че се касае за случай на тежка комплексна вродена аномалия.

Близнаците са срастнали в тазово-седалищната област с обща коремна кухина.

До средата на септември те бяха настанени в Дом за медико-социални грижи за деца в Бургас.

По разпоредба на здравното министерство те бяха посетени от мултидисциплинарен медицински екип, за да може лекарите се запознаят с актуалното им състояние и да изготвят исканото становище от болницата в САЩ - дали е налице анатомична и функционална възможност за тяхното разделяне, респективно извършването му, както и относно транспортабилността им.

При постъпването в Детска реанимация в "Пирогов“ са в тежко увредено общо състояние, интоксикирани, с намаляване на телесното тегло, с изоставане във физическо и психическо развитие.

Децата са подробно прегледани от 14 водещи специалисти – 5 от тях са национални консултанти, 1 е републикански консултант, а останалите са завеждащи клиники и отделения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase