Снимка: БТА

Това, което предлагаме в антикорупционния закон, не дублира работата на други структури, а привнася нещо ново. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща в парламента с председателя на ВКС Лозан Панов по повод предложения проект от левицата за антикорупционен закон.

Още по темата

По думите й с предложеното се привнася нещо ново - разследването.

"Досега тези органи събират информация. БОРКОР има аналитична структура, но не се прави разследване. Няма дублиране, а наслагване", обясни Нинова.

Тя обобщи, че с председателя на ВКС имат съвпадения в мненията по два въпроса и разминаване по един.

"На общо мнение сме, че не е противоконституционно президентът да определя председателя на новия антикорупционен орган, както и че новата структура трябва да има разследващи функции", обясни лидерката на социалистите.

"Власт власт възпира. Не може този, който държи изпълнителната власт, да назначава хората, които да го контролират. Този орган би бил подчинен на този, който управлява", аргументира се още Нинова.

Различия между БСП и Лозан Панов обаче имало относно промяната в Конституцията.

"Панов смята, че трябва да се направи по-комплексна реформа, която да обхваща и прокуратурата. Това минава през промяна в Конституцията, което БСП не споделя като мнение", уточни Нинова.

"Създаването на още един антикорупционен орган с дублиращи функции, без ясни механизми за контрол и отчетност, цели само заобикаляне на основната тема - реформа на прокуратурата", настоя от своя страна Лозан Панов и допълни, че основният въпрос е защо досега действащите институции не вършат своята работа.

Той предположи, че се предлага този нов орган заради предстоящия мониторингов доклад.

"Ако управляващите искат да покажат, че нещо вършат, това не може да е аргумент за опозицията. Нашите аргументи са принципни", контрира Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase