Гарата в Стара Загора ще е една от ремонтираните. Снимка: БТА

С 25 млн. лв. от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 ще бъдат ремонтирани шест гари. Три от тях са софийски – "Подуяне", гара "Искър" и "Казичене".

Другите три са гарите в Стара Загора, Нова Загора и Карнобат, съобщи пред журналисти Ивайло Дженев, ръководител на звеното за управление на проекти в Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ).

За шестте гари се проверява дали са конструктивно устойчиви, предвижда се саниране, модернизация на климатичните инсталации и реконструкция на първи перон.

За гара "Подуяне" от НКЖИ гарантират, че ще бъдат запазени автентичният вид на сградата и орнаментите, въпреки че тя не е със статут на паметник на културата. Отвън по зданието няма да бъдат лепени изолиращи материали като стиропор, а вместо това старата мазилка ще бъде заменена с нова с топлоизолиращи качества. Сградата е здрава и не се налага укрепване.

И за трите софийски гари са издадени разрешения за строеж, направени са анализи разходи и ползи, като още не са избрани изпълнители. Очаква се процедурата да бъде обявена до края на април, а ремонтите им ще струват
5,5 млн. лв. Планира се строителните работи да започнат през декември и да продължат година и половина.

13 млн. лв. се планира да струва обновяването на гарата в Стара Загора, която прилича като конструкция на Централна гара София, но в умален мащаб.

Гара Нова Загора ще бъде обновена с 2 млн. лв., като тепърва предстои обследване, за да се определят необходимите дейности.

За Стара Загора и Нова Загора строителството е планирано в средата на 2018 година.

В гара Карнобат ще бъдат ремонтирани основната сграда, разпределителната гара и други помещения. Ще се наложи изграждането на локална пречиствателна станция за отпадните води. От НКЖИ планират строителството да започне в началото на 2018 г.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase