Николай Денков. Снимка: БТА

Просветният министър Николай Денков очаква още днес оставката на ръководителя на управляващия орган на програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Цветана Герджикова.

Според служебния министър тя носи пряка отговорност за част от проблемите с програмата.

В Министерството на образованието и науката е пристигнало предварително писмо от Европейската комисия във връзка с одита на оперативната програма, извършен от 24 до 28 октомври 2016 г. Писмото ясно обяснява проблемите, свързани както със системите за управление и контрол на програмата, така и с проведени конкурсни сесии, изтъква служебният министър в изявление, разпространено от пресцентъра на МОН.

Той дава и пример за такъв проблем - при структурирането на управляващия орган на програмата няма ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите - управляващия орган в структурата на МОН, и на този, който изпълнява проектите - отново част от МОН.

Министър Денков отбелязва, че не е изненадан от констатациите и критичния тон на писмото и смята, че са логично следствие от начина, по който е била управлявана програмата през последната година.

"Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН", заявява той.

Денков добавя, че заедно с ЕК и съгласувано с екипа на вицепремиера по европейските фондове вече подготвят план за действие за разрешаване на тези проблеми в най-кратък срок.

"Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър", отбелязва служебният министър и добавя, че планът ще бъде представен на специална пресконференция на 13 февруари от 10.00 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase