Снимка: БГНЕС

Цената на топлинната енергия в София може да намалее с около 30 на сто, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се съобрази със заявлението на "Топлофикация - София" за следващия ценови период (до 30 юни 2025 година). Дружеството е подало заявка за цена на топлинната енергия от 97,78 лева за мегаватчас спрямо над 125 лева сега.

Причината е очакваното съществено намаляване на разходите за природен газ. През 2023 година дружеството е плащало по средно 107 лева за мегаватчас, или общо над 700 млн. лева за газ, докато очакванията са за разходи в размер на около 425 млн. лева за тази календарна година.  Цената на газа формира 53% от цената на топлинната енергия.

През 2023 година най-голямата топлофикация у нас е емитирала 1,18 млн. тона въглероден диоксид. Прогнозираните разходи за квоти през новия ценови период  (1 юли 2024 г.- 30 юни 2025 г.) са в размер на 157 млн. лева. Прогнозата е направена на базата на очакваната цена от 75 евро на тон през следващите месеци.

Освен намалените разходи за газ, емисии и други суровини, дружеството съобщава и за спад на продадената топлинна енергия - в рамките на около 8% през миналата година. По тази причина и залага по-ниски обеми на работа. По отношение на произведената по комбиниран способ електроенергия ще има минимален ръст, става ясно още от публикуваните на страницата на КЕВР ценови заявления.

От публикуваните в сайта на КЕВР заявления е видно значително намаление на цената на топлинната енергия и за  "Топлофикация - Плевен" - с 42% до малко над 56 лева за мегаватчас. "Топлофикация Бургас" и "Топлофикация Велико Търново" обаче искат повишение - съответно от 24% и 60%. Някои от дружествата са поискали информацията в техните заявления да бъде заличена като търговска тайна, съобщава Investor.bg. КЕВР трябва да реши окончателно какви ще бъдат цените на топлофикационните услуги до 30 юни, когато приключва и настоящият ценови сезон.

Енергийният регулатор още веднъж ще трябва да определи и цените на енергийните дружества, след като парламентът забави пълната либерализация на енергийния пазар и битовите потребители остават още година по регулирани цени. От КЕВР съобщиха, че в предстоящите дни ще публикуват и заявленията за цени на доставчиците и производителите на електроенергия за нуждите на регулирания пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase