Общ преглед

Винетните стикери за 2017 година остават с непроменени цени, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на представянето на новите винетки. От 20 декември всички ще могат да си закупят от новите винетни стикери за следващата година.

Още по темата

В момента винетните такси за леки автомобили са 97 лв. годишна, 30 лв. месечната и 15 лв. седмичната. По думите на Павлова цената се запазва, защото през януари 2018 година се очаква да се премине към изцяло нова система. Ще има т.нар. електронна винетка и ТОЛ такса за тежкотоварните превозни средства.

Министърът в оставка посочи, че новите винетни стикери имат нова визия и ново оцветяване с цел предотвратяване опити за фалшификация. Те имат 3 вида защити, 3 вида холограми със специални ефекти на преливане и оцветяване. „Откакто въведохме този нов подход мога да отчета, че през 2016 година нямаме нито един случай на заловена фалшива винетка“, отбеляза Павлова.

Строителният министър представи данни, според които 99 на сто от нарушенията се дължат на транзитно преминаващите превозни средства. Тази година проблеми основно са създавали т. нар. гастарбайтери, които обикновено или нямат стикери, или не ги залепят по правилата и се разменят между отделни автомобили или камиони.

Често нарушение е със закупени през март винетки да се кара през август, обясни Павлова. За тази цел МРРБ предлага да се въведе допълнителна такса (глоба) за всички, които транзитно преминават по нашите пътища без да си плащат винетка. Глобата е от 100 до 200 лв. и предстои днес да бъде гласувана в парламента. След нейното заплащане, водачът ще получават документ, с който в рамките на 24 часа ще може да се придвижи през страната.

Ако водачът откаже да заплати глобата, превозното средство ще бъде спряно от движение докато не плати компенсаторната такса, заяви Павлова.

Лиляна Павлова припомни, че всеки винетен стикер е валиден само, ако на него е записан и регистрационния номер на превозното средство. През тази година сериозно са увеличени продажбите на винетки до около 6,4 млн. броя, като тенденцията е до края на годината те да станат 7 млн. Това се дължи основно на увеличения брой закупени месечни винетки с около 200 000 броя.

Винетните стикери, закупени през 2016 г. ще важат до края на януари 2017 г., включително закупените през декември т.г., припомни министърът в оставка.

Павлова отчете, че за последните 2 години са изградени нови 140 км магистрали, около 100 км нови пътища от първи клас, рехабилитирани целово със събраните надприходи са над 500 км пътища в Северозападна и Северна България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар