Снимка: БТА

Бежанският наплив е денонощен, борбата е непрекъсната, с опити за рязане на оградата. Това призна вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в предаването "Панорама" на БНТ.

Той обаче посочи, че реакцията на институциите на бунта в Харманли е била адекватна. Дончев каза още, че е лош навик да слагаме всички бежанци под един знаменател.

Още по темата
"Има млади хора в отлична физическа форма, видимо агресивни, които живеят с убеждението, че някой на другия край на света им е длъжен", заяви той.

По думите му полицията си знае работата и е реагирала адекватно при потушаване на бунта. Не бива да забравяме, че трябва да мислим за правата на всички, не само на една група, каза още вицепремиерът и допълни, че в самия център едни мигранти са били бити от други - защото не са искали да се включат в погрома.

Дончев подчерта, че има неща, с които политиците не трябва да си играят и допълнителното подклаждане на страховете на хората може да ни вкара в цикъл, от който няма излизане.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък се обяви за по-сериозни мерки срещу нелегалното влизане на мигранти и за незабавната им екстрадиция.

"Три пъти повече нелегални се хващат вътре в страната, отколкото на границата", коментира тя и поиска спешно дострояване на оградата. Прекалено много я оскъпиха, но не я достроиха, каза тя.

Според лидера на БСП бежанската криза би трябвало да е тема за национално съгласие, но призна, че това не бе постигнато днес в парламента.

Шефът на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов пък коментира по-рано пред БНР, че държавата полага неимоверни усилия, за да се нормализира обстановката в Харманли.

"Днес беше представена информация, че на територията на Европа е имало подобни безредици в няколко други центрове – във Франция, в Гърция. Аз съм убеден, че под една или друга форма може да се говори за определена синхронизация в действията, но все пак нека компетентните органи да си свършат работата и същевременно да може да се даде информация, която е достоверна", каза той.

Депутатът в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки смята, че в бежанските лагери има и хора, които са саморадикализирали се елементи и бунтът в центъра в Харманли потвърждава това опасение.

Има основание за притеснение, че в бежанския поток се инфилтрират бойци на Ислямска държава, заяви Джамбазки пред журналисти в Добрич, цитиран от БТА. По думите му бунтовете в бежански лагери в България, Гърция и Франция по едно и също време са координирани.

Евродепутатът посочи, че лагерите за нелегални имигранти в населените места незабавно трябва да бъдат закрити в интерес на националната сигурност на страната. "Решението е да бъдат закрити и изнесени непосредствено до граничната бразда. Лагерите трябва да бъдат от затворен тип, за да не бъдат бежанците заплаха за живота и здравето на българските граждани", добави Джамбазки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase