Снимка: Facebook

Общ преглед
Приемателният център в Харманли ще бъде само за семейства, а останалите бежанци ще бъдат преместени в бивши казарми край границата, които ще станат комплекси от затворен тип.

Основният организатор на безредиците е задържан, той ще бъде незабавно изведен от страната. Това каза пред журналисти в Харманли министър-председателят в оставка Бойко Борисов. Той посети два пъти центъра за денонощие и се срещна с мигрантите.

Още по темата
Борисов уточни, че основният организатор на бунта в центъра е бил задържан в Германия за разпространение на наркотици, лежал е година и половина в затвора и е бил експулсиран, като от 4 месеца е в България.

Мъжът не е сириец. "Имайте предвид, че дори са били бити афганистанци и сирийци, които не искат да участват в погрома", отбеляза той, цитиран от "Фокус".

По думите на премиера докато се намери начин мигрантите, които нарушават обществения ред да бъдат изведени от страната, те ще бъдат настанявани на места, където да могат да бъдат охранявани по начина, по който се охраняват хора, неспазващи обществения ред и правилата във всяка една демократична държава.

"До четвъртък ще бъдат завършени всички съоръжения, за да можем да изолираме тези, които не искат да спазват правилата, близко до самата граница. Разпоредил съм 24 часова работа на фирмите. Намерили сме законова форма, под която да им се плати“, посочи премиерът в оставка.

Той уточни, че бежанците, които нарушават обществения ред и създават напрежение, ще бъдат настанявани във фургони, разположени близо до границата и далеч от населените честа.

Бих ги разделил мигрантите на две групи – едни, които мирно си чакат решенията на европейските директиви и международните конвенции, спазват реда, ние сме ги записали, доволни са от българите. Помолиха да благодаря за топлото гостоприемство. Има други, които считат, че ние сме им длъжни, че са намерили стадо без кучета, да правят каквото си искат, да нарушават обществения ред на държавата, която им е дала гостоприемство, коментира още премиерът.

Борисов описа ситуацията и в профила си във Facebook.

"Разговарях със сирийци, които изразиха своите благодарности и посочиха, че българските власти се държат много добре с тях, осигуряват храна, вода и дрехи. Те ме информираха, че снощи други обитатели на лагера от афганистански произход са ги убеждавали и призовавали да излизат и да създават безредици. Последвали са спречквания между афганистанци и сирийци, като последните са останали по стаите си. С ръководствата на службите ще продължаваме да следим много внимателно ситуацията. Както вече информирах, голяма част от инициаторите са вече задържани и ще бъдат преместени в комплекси от затворен тип", посочва той.

А първият самолет за Афганистан, с който ще върнем подстрекателите на бунта от афганистански произход и други техни съграждани, ще отлети през декември, обявява премиерът в оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар