Снимка: Кадър bTV

Един от оцелелите български рейндъжири при атентата срещу база "Индия" в Кербала, Ирак, през декември 2003 г., Тодор Станков призна, че не се чувства по-застрашен, когато е на мисия в размирен Афганистан, отколкото по родните ни пътища.

Той призна, че може би най-тежката мисия, която е имал е била тази в Кербала, при която след атентат с кола - бомба загинаха петима български рейнджъри.

"Тогава всички се обединиха и действаха като една машина, както трябва да бъде, а не както сега народът е разединен. В една такава ситуация може да видиш как действат 150 - 200 човека като едно", разказа той пред bTV.

Вторият атентат, който е преживял Станков, е този на този на летище "Ататюрк" в Истанбул преди няколко месеца.

"Пиехме кафе, чакахме самолета и летището се взриви, нищо не показваше, че може да се случи такова нещо, всичко си беше нормално като за едно летище", призна рейнджърът. 

Станков е спасил живота на човек там: "Той хукна да се крие в тоалетната, а трябва да се махнеш най-бързо от мястото на взрива, да си далеч от талпата. Стресът и паниката водят до грешки", обясни той.

"Имаше и хора, които вместо да оценят риска, снимат клипове, качват ги в интернет, това е много голям проблем, каквото и да стане хората първо вадят телефоните да снимат, а след това се притичат на помощ, не бива така да се случва", посъветва Станков, който вече от три години работи като наемник.

Според него, след като от месец българските специални сили оперират на границата ни, всички могат да се спокойни, че родината ни е защитена от набезите на мигрантите.

"Знаейки подготовката на момчета, ако зависи от тях границата е защитена", категоричен бе Станков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase