Архив: Булфото

Повече от 10 000 жалби са постъпили при омбудсмана за една година, съобщи Мая Манолова на пресконференция, на която отчете дейността на институцията. Тя посочи, че това е рекорд в историята на съществуването на омбудсмана у нас.

8000 от жалбите са приключени, добави Манолова като уточни, че най-много оплаквания се подават срещу монополните дружества. На първо място е "Топлофикация", срещу която жалбите са се увеличили с 216%, следвана от банките и арбитражните съдилища.

Още по темата

Общо 28 420 души са потърсили помощ от омбудсмана от встъпването на Манолова на поста. От институцията са отправили 2379 препоръки към държавни и общински органи, внесли са девет законопроекта в парламента и са изготвили пет доклада. Манолова отчете и че четири пъти са сезирали Конституционния съд и два пъти - върховните съдилища.

Сред несвършената си работа Манолова отбеляза проблемите с "Топлофикация", злоупотребите на банките и фирмите за бързи кредити и неуспеха да се предотвратят случаите с връщането на турски граждани обратно в Турция.

Омбудсманът декларира, че тя и екипът й имат твърдо намерение да не се отказват от работата си, като посочи като приоритет проблемите с "Топлофикация".

По повод на случая с върнатите седем души в Турция, Манолова коментира, че нито тя, нито правозащитните организации са били уведомени, както изисква законът. Тя допълни, че това е ставало и при десетки други случаи и на вчерашна среща с ръководството на Дирекция "Миграция" е настояла за разработване на механизъм, с който да бъде уведомявана за всяко едно от принудителните извеждания от страната ни.

Манолова приветства поправките в Изборния кодекс, които вчера бяха приети в правната комисия, и ги определи като стъпка в правилната посока. Тя добави обаче, че българите зад граница не трябва да бъдат разделяни, с оглед на това къде живеят, съобщава БТА.

От промените в предстоящите избори ще се възползват българите в страните от ЕС, където ще могат да бъдат открити повече секции за гласуване. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase