Снимка: БТА

Социалният министър Зорница Русинова заяви, че обявените от нея промени за почивните дни по празници до голяма степен съвпадат с тези на работодателите.

Още по темата

Предвижда се националните празници да са стриктно записани в Кодекса на труда, а дълга почивка да се отпуска единствено, ако празникът е в събота или неделя. Тогава ще се почива и в понеделник, обясни преди ден тя.

Русинова посочи, че целта на Кодекса на труда е да има предвидимост в броя на работните дни, броя на официалните празници и на почивните дни.

"България е страна с открита пазарна икономика и за всеки един частен сектор, който работи с външни пазари, е много по-добра предвидимост", аргументира се министърът.

Вече стана ясно, че с тези предложения не са съгласни от туристическия бранш, които смятат, че ще натрупат много загуби, ако те влязат в сила.

Синдикатите пък ги одобриха с условие допълнителен отпуск за работниците – от минимални 20 на 25 дни.

Русинова каза, че се надява в рамките на обсъжданията в НСТС да чуе официалните становища и на синдикатите, и на работодателите.

Министърът обаче не коментира ваканцията, която си отпусна парламентът от днес заради президентските избори, като каза единствено, че сме "парламентарна република".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase