Снимка: архив, Ройтерс

Правителството възложи на министъра на труда и социалната политика да подготви законодателни промени, с които да се въведе нов вид помощ за децата с трайни увреждания.

Предвижда се размерът на помощта да бъде диференциран в зависимост от степента на увреждането. Децата с най-висока степен на увреждане (90% и над 90%) ще получават 930 лева месечно, което включва и помощта за асистентски услуги.

Семействата ще решават дали да наемат личен асистент, или те самостоятелно да се грижат за децата си.

Помощта за децата с увреждане от 70% до 90% ще бъде 450 лева, а за децата с увреждане със степен между 50% и 70% ще бъде 350 лева на месец.

Средствата ще се дават независимо от доходите на семействата, като родителите сами ще избират как да ги управляват, съобщиха от правителствената пресслужба.

С новата мярка ще се подпомогнат над 26 000 деца.

Необходимите финансови средства за осигуряване на новия вид помощ са в размер на над 161 млн. лв., като допълнителните за 2017 г. са в размер на близо 50 млн. лв. годишно.

Майки на деца с увреждания готвят национален протест утре. В София той ще е пред Народното събрание.

Едно от исканията им е хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за Лична помощ от републиканския бюджет в размер не по-малък от две минимални работни заплати.

Друго искане е да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата/лица с увреждания, по заболявания, за да се знае броят им и да се осигури адекватна политика за тях.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени. В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява, посочват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase