Снимка: Архив Булфото

Трябва да се сложат юзди на частните съдебни изпълнители, монополните дружества и банките, които злоупотребяват с длъжниците си, каза омбудсманът Мая Манолова, която на пресконференция престави предложения за промени в 7 закона.

По думите й промените в Гражданския процесуален кодекс са насочени срещу произвола на частните съдебни изпълнители и проблемите с монополните дружества и банките, които се създават на хората.

"Има продадени имоти на безценица, съсипани човешки съдби и семейства, много отчаяни хора. Жалбите срещу ЧСИ нарастват. 413 жалби са постъпили до момента към мен. Нямам приемна, в която да не дойдат много хора, които да не се оплакват от действията на частните съдебни изпълнители", обясни Манолова.

Тя посочи, че кметът на Стара Загора ѝ се е обадил за това, че сметките на Общината са запорирани при внесено пълно обезпечение.

"Анализът показва, че освен ЧСИ-тата причина за окаяното състояние на българските граждани са и самоволните действия на монополни дружества, които начисляват огромни юрисконсултски възнаграждения", добави омбудсманът.  

Първият кръг от промени са свързани с банките и са за защита на гражданите срещу облекчената съдебна процедура, която ползват банките. По думите й трябва да се спре с варианта банките да ползват бърза писта и без съдебен процес да се снабдяват с изпълнителен лист срещу длъжниците си.

Според Манолова е некоректно юрисконсултите да искат огромни възнаграждения.

"Предлагаме отпадане на възможността монополни дружества, държавни и местни органи да искат в съдебен процес от длъжника да плаща юрисконсултски възнаграждения на техните юристи. Ще настояваме длъжникът да има възможност да обжалва оценките на недвижимите имоти, които се изнасят на публична продан. Предлагаме да се актуализират законовите текстове, които регламентират парите на длъжника, които му се оставят да преживява, плащайки задълженията си", уточни Манолова и добави, че предлага да се намалят и самите такси, които събират частните съдебни изпълнители.

В Закона за кредитирането на студенти и докторанти предлагаме лихвите да станат максимум 3,5% или изобщо лихвите да отпаднат каза тя, цитирана от "Фокус".

Манолова иска промени и в Закона за управление на средства от европейските структурни и инвестиционни фондове - да се намалят таксите при съдебно обжалване на откази за финансиране, които сега са непосилни за плащане, както и промени в Семейния кодекс.

Тя посочи, че настоява за централизиране на органа, който извършва процедурата по осиновяването, отпадане на тайната на осиновяването, както и въвеждане на режима на споделената родителска отговорност.

"По отношение на припознаването ще искаме възможност на биологичният родител да оспорва припознаването", добави още  Манолова.

Тя предлага и промени в Закона за енергетиката - договори на потребителите с фирмите за дялово разпределение; отпадане на таксите при смяна на топлинен счетоводител; отпадане забраната за демонтаж на радиатори, справедливо заплащане на такса "сградна инсталация". Последните законови промени, които предлага, касаят отпадане на ДДС върху дарените храни и регламент за хранителното банкиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase