Снимка: архив, Dnes.bg

Учителят по физика в Казанлък Теодосий Теодосиев е горд със своите ученици.

И тази година победителят в националната олимпиада - Александър Любомиров Кратинов от Варна, е от неговата школа по физика. Състезанието бе подборно и за международната олимпиада, която ще бъде през юли в Швейцария, така че Александър ще представи там България, казва Теодосиев през „24 часа“.

Но най-хубовото е, че тези ученици не просто печелят състезанията по
физика и учат в престижни университети по света, а че след това повечето от тях успяват да се реализират и днес са на върха в науката и в производството. Сред тях има учени с признат принос в цял свят.

Тези хора не забравят откъде са тръгнали. Те често се обаждат, казва Теодосиев.

Още по темата

„Например първият ми златен медалист от национална олимпиада по физика - казанлъчанинът Петко Динев, който завърши средното си образование през 1977 г., сега прави в САЩ най-качествените и прецизни телевизионни камери в света. Негови клиенти са правителствата на САЩ и Израел, фирмата “Сони” - всеки, който може да си го позволи“, разказва учителят.

На всяка американска ракета, която полита в Космоса, са монтирани негови камери, обяснява Теодосиев. Преди да замине зад океана, Петко е бил асистент в Техническия университет в София.

„Друг казанлъчанин, който работи също в Америка, в щата Колорадо - Теньо Попминчев, професор, е автор на най-съвършенните лазери на рентгенови лъчи. Заедно с брат си Димитър, също от моята школа, пишат нова квантова азбука - азбуката на ярките квантови рентгенови лъчи“, продължава учителят по физика.

Проф. Попминчев вече има и 5 публикации в най-авторитетните в света списания за наука “Пейдър” и “Сайнс”.

„По-разбираемо за масовата публика обаче ще бъде откритието на Христо Иглев, също от Казанлък, който работи в Мюнхенската политехника и откри как да превърне водата в лед при плюс 16 градуса по Целзий. Това направи революция в хранително-вкусовата промишленост, защото, казано на шега, занапред няма да ви се топи сладоледът“, казва Теодосиев.

„Николай Кърджилов пък успя да фотографира магнитното поле с помощта на неутрони, което си е сензация в науката. Тази неутронна снимка на магнитно поле той успя да направи в Берлин, където работи“, дава още един пример учителят.

Пак в Германия Димитър Ангелов се занимава успешно с лазери на влакнеста оптика, които са най-мощните, казва Теодосиев.

Моите възпитаници успяват, защото са научени на тежък интелектуален труд и да решават трудни задачи от всякакво естество, обяснява успехите им техният учител. „Интересът към школата ми по физика, в която идват деца от цялата страна, показва, че на фона на чудовищната криза в българското образование има и жажда за качествено образование“, убеден е Теодосиев.

„Като цяло образованието ни се срина, особено професионалното. Отдавна вече не сме нация техническа, с което доскоро се гордеехме“, казва обаче Теодосиев.

„Неотдавна познат от Стара Загора ми каза, че търси работници за производството си, дори и без опит - щял да ги обучи, и с първоначална заплата от 800 лв. на месец, но нямало желаещи“, споделя той.

„Младите предпочитат да са бармани на морето за повече пари. А аз като учител не получавам 800 лв. на месец“, казва Теодосиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase