Снимка: Булфото, архив

След люти спорове в парламента кой прав и кой крив в крайна сметка депутатите приеха, че гласуването ще е задължително и представлява изпълнение на гражданския дълг.

Още по темата

Макар че се отказаха от нестандартните идеи за томбола и глоби, все пак депутатите са решени да санкционират по някакъв начин непослушните граждани и всеки, който откаже да пусне бюлетината на едни избори, ще бъде заличен от списъка с избиратели на следващите. За да го включат отново ще трябва да представи нотариално заверено заявление.

Анкета на Dnes.bg обаче показа, че нищо няма да се промени с последните поправки в Изборния кодекс, и който не е от твърдите партийни ядра, пак няма да гласува, а доверието в институциите ще е на ръба, както е и сега.

Това че депутатите не са харесвани от избирателите, които би трябвало да представляват, не е тайна за никого, а рейтингът на парламента е толкова нисък, че масово хората отказват да отговорят на въпроса: "Ще промени ли нещо задължителния вот?"

"Не ме интересува, ама хич", "Тия мошеници там, само за себе си мислят", "Къв кодекс, нищо не знам и не ми и трябва", "Няма да оправят държавата и по-зле ще става". Това е положението. Това е най-разпространеното мнение сред хората седнали на пейка на припек в градинката пред парламента. Сред тях има всякакви - пенсионери, работещи в обедна почивка, студенти, безработни.

Две млади момичета, явно студенти в Софийския университет, дори и не пожелаха да чуят кой и защо реши да ги праща до урните, ами едната каза бързо: "Заминавам след два месеца, не му пука", а другата не скри, че крои същите планове.

"Аз смятам, че когато превръщаме нещо от право в задължение, резултатът ще е желаното от ефект да се превърне в дефект. Така в желанието си да заглушим едни обществени слоеве, ще фаворитизираме мнението на други - но каквото търсим, ще си го получим. Против съм", сподели Севда, млада жена, която работи в БАН.

Мария продължи в същия дух: "Мен лично ме отказват и няма да им се занимавам, защото с тая графа, че не подкрепям никого, нищо не става. Уж не подкрепям, но гласът му ще бъде зачетен. Как става така?", попита тя.

Иван Иванов май също вече няма да е избирател: "Ако не искам да гласувам за президент и не отида, а след това искам да гласувам за парламент, трябва да ходя да се разправям да пускам заявление, това е време, пари, няма да стане".

Има обаче хора и на различно мнение, които не се притесняват от това, че ще бъдат заличени от списъците.

"Така или иначе не те вадят завинаги, дават ти заявление и толкова", обори го задочно Константин.

Оказа се в крайна сметка, че задължителното гласуване има и поддръжници, макар че явно са малцинство.
Един от тях е Димитър: "Аз съм "За". Да се спре най-накрая туризмът на ДСП", мотивира се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase