Снимка: Булфото

С тържествено биене на училищен звънец новият министър на образованието Меглена Кунева пое МОН преди седмица. Избирането й мина на косъм, след като вицепремиерът получи подкрепата на 104 депутати, 66 бяха против, а 33 гласуваха въздържали се. Така при 37 отсъстващи депутата в парламентарната зала, повечето от които срещу номинацията на Кунева, само с 5 гласа тя бе избрана за образователен министър.

Още по темата

Хаос, объркване и неясноти в новините учебни програми и планове, видя БСП при подготовката на поднормативните актове, които трябва да се изработят във връзка с приетите промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Изобщо новият министър го чака много работа в дебрите на образованието.

Веднага след избирането на Меглена Кунева, екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели: Ще се справи ли Кунева като министър на образованието? В анкетата участваха над 3320 души.

Оказа се, че болшинството от отговорилите на запитването не одобряват избора на бившия еврокомисар. За 73% от анкетираните новият министър няма хал хабер от образование и затова изборът е недопустим. Други 12% изразяват надежда, че Кунева ще се справи с новите си задачи, въпреки че "хаосът в сектора е голям".

Едва 5% се оказаха тези, които подкрепят новия министър, защото според тях Меглена Кунева е опитен политик и за нея няма да има проблем да се справи с новите си задачи.

Други 4% пък добавят, че няма особено значение кой ще е министър, а по-важно е управляващата коалиция да е стабилна.

Всеки 20-ти от участвалите в анкетата (5%) пък смята, че цялата драма около учебните програми и смяната на министъра на образованието е опит за отклоняване на вниманието от по-сериозни теми, като например високите цени на горивата у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase