Снимка: кадър Нова тв

За пореден случай на агресия в училищата съобщава "Нова тв". През седмицата за пореден път за подобен случай стана ясно от Варна. На 2 декември шестокласникът Ивелин се прибира от училище, когато бащата на негов съученик изненадващо го напада.

"На улицата изскача от някакъв храст и започва да го налага с юмруци. Поваля го на земята и продължава с ритници. И така докато се прибере вкъщи", разказва Таня Янева, майка на потърпевшия ученик. "Цялата задна част на главата е подута, с кръвонасядания. Много е уплашен. Каза ми: "Тате, този човек щеше да ме убие"", разказва бащата.

Ивелин е настанен в болница за наблюдение, а родителите му вадят медицинско и се заканват да търсят правата си в съда. Извършителят на побоя е Адриян Гранитски, баща на Диян. Самият той обаче разказа, че синът му, който е с две сърдечни операции и белодробна интервенция, е малтретиран многократно от Ивелин.

"Най-накрая стигна до там, че го преби. Скачал е на главата му и го е ритал. На следващия ден му е казал, че ще му насини и другата страна. Едната му страна беше насинена цялата", разказва Адриян Гранитски.

Думите на бащата потвърждават и родителите на други деца от класа. Споделят, че агресивното поведение на Ивелин е проблем, на който търсят решение вече шест години.

"И децата подаваха жалба, ние като родители подаваме жалби. Просто резултат няма. Знаем, че детето има проблем и учим децата си буквално да странят от него, да се пазят. Точната дума е да се пазят", заявява Десислава Жекова, майка на дете от класа.

От училището не отричат, че има проблем с поведението на битото дете, но са категорични, че с всички деца се работи. "Имаме педагогически съветник, съвет имаме, всички педагози сме тук. Можем да окажем помощ и да се вземат мерки навреме, за да не се стига до такива неща", заявява Марийка Александрова, помощник-директор на ОУ "Христо Ботев".

Въпреки взетите мерки обаче ситуацията излиза от контрол и така се стига до инцидента от преди дни.

"Четири шамара да съм му ударил и четири пъти да съм го ритнал. Съборих го няколко пъти на земята умишлено, за да предизвикам някакъв страх. Ние трябва да си защитим децата по най-бързия начин", заявява Адриян Гранитски.

Деца с агресивно поведение има във всички училища и в повечето случаи институции и педагози са безсилни пред проблема. Безсилни са, защото рядко родителите признават, че детето им има нужда от помощ. "Сбили се две деца и трябва да се намеся на момента. Ако аз нямам разрешение от родителите, как да го направя. Няма лоши деца. Има деца с лоши постъпки и всъщност целта е тези постъпки да бъдат трансформирани към добри", обяснява Марияна Пантелеева, педагогически съветник.

Според наблюденията на педагогическите съветници всяко пето дете проявява различни форми на агресия. Обидните думи, заплахите и юмруците са станали начин на общуване между учениците. "Не си дават сметка децата, дори ако искате и родителите, че с една такава думичка - това си е агресия. Казват: "Ние не сме го чули, ние в къщи не говорим така". Да възможно е да не се говори, но те имат толкова достъп до информация, интернет, другарска среда", коментира още Марияна Пантелеева.

"Опитваш се да постигнеш нещо, да работиш с детето си и в един момент едно такова проблемно дете да го смачка, за броени дни да го смачка", заявява Десислава Жекова, чието дете също учи в училището.

Родителите на Ивелин признават, че детето им има избухлив характер. Но не смятат, че  вината е само в него.

"Колкото е виновен моят син, толкова са виновни и другите деца, защото той реагира обикновено по-изострено, когато бъде провокиран. Водили сме го на психиатър. Хората като професионалисти ми обясняват, че просто детето е свръх активно", заявява Севдалин Цветанов, баща на Ивелин.

По данни на образователното министерство случаите на агресия в родните училища са се увеличили три пъти. Само за миналата учебна година те са над 4000, като най-много са случаите на физическа агресия между учениците, следвани от вербалното насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase