Снимка: БТА

Полицейският синдикат обяви, че са започнали репресии спрямо служители, участвали в протестите.

"Имаме сигнали за разпореждания, целящи събиране на имената на колеги, участвали в спонтанните прояви, искане на обяснения и бързи разписвания на заявления за напускане на системата, далеч преди предвидените в закона срокове", съобщават от СФСМВР.

Още по темата

От синдиката призовават ръководителите по места и в МВР да се въздържат от действия, които биха довели до неконтролируема ескалация на ситуацията.

Категорично не смятаме, че такива действия спомагат за стабилизиране на ситуацията, допълват от там.

Полицейските протести продължиха и днес. Десетки полицаи и надзиратели, които не са на смяна, изразиха недоволството си тази сутрин пред женския затвор в Сливен.

"Отстъпките, за които бе съобщено вчера, не могат да повлияят по никакъв начин на нашето решение, защото ние имаме принципна позиция", заяви Цветан Михайлов, член на УС на Синдиката на служителите в затворите в България, цитиран от БТА.

По думите му предложеното не почива на задълбочен анализ, размяна на становища, обществено обсъждане.

"Позволяваме си да квалифицираме поведението на министър-председателя като арогантно, защото за нас е недопустимо по отношение на държавни служители да бъдат използвани изрази като "тарикати", коментира той.

По информация на Михайлов десетина служители на затвора в Сливен са подали рапорти за напускане, други изчакват развоя на събитията. Надзирателите ще подкрепят протестите на полицаите в Сливен, като по-късно днес ще бъде взето решение как ще продължат протестните действия, каза още Цветан Михайлов.

В Благоевград полицаи протестираха пред сградата на Областната дирекция на МВР. В мълчаливия протест участваха около стотина полицейски служители, подкрепени от бивши свои колеги и от студенти от Югозападния университет.

С частично пропускане и временно затрудняване на движението по улица "Владо Черноземски" протестиращите в продължение на един час пресичаха на пешеходната пътека пред сградата на ОД на МВР-Благоевград.

"Ще отстояваме социалните си права. Настояваме да остане клас прослужено време и размерът на отпуските да се запази", заяви Илия Велев, председател на синдиката на работещите в МВР - Благоевград. Протест на полицейски служители имаше и пред сградата на РУ в Гоце Делчев.

До община Благоевград е изпратено уведомително писмо за нова протестна акция тази вечер.

В Пловдив стотина служители на реда също се събраха в обедната си почивка пред сградата на Областната дирекция на МВР, за да изразят недоволството си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase