Снимка: Булфото

Съкращенията са един от следващите варианти за реформа в МВР след започналото орязване на привилегии. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова в кулоарите на парламента.

"Ако не направим тези реформи, следващата година няма да има пари за заплати", призна министърът.

Бъчварова обясни, че процентът за съкращенията ще бъде уточнен след анализ с шефовете на дирекциите. "Това е начинът да има МВР скоро", уточни тя.

Още по темата

Министърът отново повтори предложението на правителството към полицаите - намаляването на заплатите при пенсия от 20 на 10 да важи за новопостъпилите полицаи. Според Бъчварова орязването на 20-те заплати за всички е бил най-безболезненият начин да се съберат пари за реформи. 

МВР шефката обясни, че не приема служители на реда да протестират в неразрешени протести. Тя обаче нямало и да преследва лично никой от протестиращите.

Румяна Бъчварова обясни, че синдикатите твърдят, че не стоят зад протестите. Кой тогава организира полицаите, МВР или не знае, или не иска да каже, стана ясно от думите й. 

По-рано днес, по време на блиц контрола в парламента, тя призна, че не е доволна от работата на МВР и обяви, че предложението за орязването на социалните придобивки на униформените е лично на финансовия министър Владислав Горанов и не е било предварително съгласувано с МВР.

Тя обяви, че признава правото на финансовия министър да има свои предложения как да оптимизира държавния бюджет по отношение на едно или друго министерство.

"Нужно е да се реформира МВР при цялото ми уважение заради условията, при които работят, защото миналата година е приет един бюджет, който не позволява да си купят нито химикалки, нито тонери и тези хора продължават да работят, въпреки това", коментира тя.

Вътрешният министър съобщи още, че заминава на анонсираната си визита в Лондон, която е уговорена преди половин година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase