Снимка: архив, Булфото

Въпреки че всеки ден полицията залавя десетки нелегални чужденци, само хванатите на границата отиват на съд. Заловените в София и във вътрешността на страната подлежат само на експулсиране, но повечето се сещат веднага да искат бежански статут и така остават у нас, пише "Сега".

Причината за двойния стандарт според МВР е, че за хванатите във вътрешността не можело да се докаже, че са преминали тайно през браздата, въпреки че е очевидно, че са влезли от там. Разследващите се оправдават с Наказателния кодекс, който предвижда наказание само за незаконно преминаване през границата.

Тези, които бъдат хванати по границата, биват осъждани по бързата процедура и търпят последствията от това. Последният случай е с арестувано ливанско семейство с бебе на гарата в Русе, което е искало да мине нелегално в Румъния. Мъжът е обвинен, че трафикира жена си и детето, а жената - че трафикира детето. Двамата си признали и сключили споразумения с прокуратурата. Районният съд в Русе осъди мъжа на 3 г. условно, 1000 лв. глоба и срещи с пробационен служител. Жената е с присъда от 7 месеца условно и 200 лв. глоба. Семейството ще плати и съдебни разноски.

Присъдата е строга, като се има предвид, че и каналджиите се отървават с условна. Пред семейството има два варианта - или да поиска бежански или хуманитарен статут, или да се съгласи да се върне в родината си.

Най-трудно се връщат гражданите на Ирак, Афганистан и Северна Африка, защото нямат посолства, а е необходимо държавата им да организира полета. Затова нелегалните иракчани стоят в лагери в България, като повечето се съгласяват да се качат на полети за родината си на разноски на българската държава. България не може да връща влизащите мигранти на Турция, защото споразумението за реадмисия е от 60-те години на ХХ век и е неработещо, а ново не е сключено.

Хаосът с различните видове задържани чужденци е огромен, разказаха работещи в сектора. Ако например полицията ги хване във вътрешността на страната, тези, които вече са подали молба за статут, биват пращани в лагерите на Държавната агенция за бежанците. Ако нямат статут, нито са подали молба, биват пращани в разпределителния център на дирекция "Миграция", където им се вземат отпечатъци и ги интервюират, след което се настаняват в центровете на агенцията за бежанците.

Когато на границата бъде арестуван човек без документи и без статут, трябва да се задвижи тежка процедура по международна кореспонденция, за да се установи самоличността му. Когато има дело срещу такъв човек, той седи в ареста средно около 4 месеца.

Най-тежка е ситуацията, когато сред заловените има малки деца. Единственият начин е майката и детето да бъдат настанени в помещения на Българския червен кръст, докато приключи разследването. Проблемът е обаче, че там няма охрана и разследващите нямат никаква гаранция, че ако днес оставят майката и детето, утре ще ги намерят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase