Снимка: Reuters

Досега нямаме индикации от службите и други източници, че ще има прехвърляне на бежанци от Македония към България, успокои председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.

Още по темата

В момента в междуграничната зона на Македония и Гърция има има най-малко 3 000 мигранти. Днес се стигна дори до сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да отблъсне няколко хиляди имигранти, опитващи се да влязат от Гърция и да стигнат поне до Унгария.

Според Казаков обаче изявленията на македонския външен министър и на премиера на Македония са били коренно противоположни.

"На министър-председателя им беше, че ще строят центрове за бежанци, а на външния министър, че няма да строят центрове. След това той обяви, че е неправилно разбран, но така или иначе нямаме индикации за чужденци, които да преминават границата на България на този етап", подчерта председателят на ДАБ.

"Бежанската вълна се е увеличила над 2 пъти спрямо същия период на миналата година", посочи Казаков. Той обясни, че винаги са необходими повече средства за справянето с емигрантския поток. "На този етап имаме осигурени средства", добави той.

Местата за настаняване на бежанци у нас са запълнени до 68%, добави директорът, а бежанската вълна се е увеличила над два пъти спрямо същия период на миналата година, отчете още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase