Снимка: Reuters

Македония обяви кризисно положение в района на южната и северната граница на страната съответно с Гърция и Сърбия поради засиления поток имигранти. Така се открива възможност за ангажиране и на армията на страната. Това съобщи на пресконференция говорителят на македонското вътрешно министерство Иво Котевски, цитиран на сайта на „Утрински весник“.

Котевски каза, че всекидневно се следи ситуацията с нелегалните имигранти, които възнамеряват да влязат в Македония от Гърция и се подготвя отговор на всеки възможен сценарий.

Говорителят обясни, че поради засиления натиск по южната граница на страната и все по-интензивния транзит през т.нар. балкански мигрантски коридор, е било оценено, че е необходимо допълнително засилване на контрола на граничната зона, в която се регистрират масови нелегални преминавания от Гърция.

„Очакваме ангажиментът на армията да даде резултат в две насоки. Първо, да се засили сигурността и спокойствието на местното население и второ, да се осигури по-всеобхватен достъп при отношението към лицата, заявили намерение да поискат убежище в Македония“, каза Котевски.

Той съобщи, че ще бъде сформиран щаб към центъра за управление на кризи, който ще изготви план за действие и ще реализира предвидените дейности.

Сайтът Plusinfo.mk публикува снимки, от които се вижда, че македонските спецчасти не позволяват на имигрантите да влизат в страната.

Македония е затворила границата си с Гърция, пише още сайтът и обяснява, че мигранти не се допускат да влизат в страната, като около граничния пункт при Гевгели са разположени хора от спецчастите, които контролират ситуацията.

Екип на сайта съобщи, че в междуграничната зона има най-малко 3 000 мигранти, които чакат да влязат в Македония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase