Снимка: Булфото, архив

Съветът за електронни медии отложи гласуването на лиценза на радио Кърджали, защото не беше в пълен състав. По време на заседанието, представители на ВМРО протестираха срещу намерениетобългарска и турска реч да звучат по равно в ефира на регионалната станция, предаде БНР.

Деветата регионална радиостанция на БНР трябва да стартира на 1 януари 2016 година, но пробно месец по-рано. Предвидено е в програмата на радио Кърджали да обхваща и региона на Хасково и Смолян.

Първоначално да е 6-часова, а през уикенда – 4, а след време - да се увеличи двойно.

Половината от ефира ще е с програма на турски език - новини, преглед на печата, фолклорна музика.

Срещу това възрази члена на СЕМ Мария Стоянова.

„Три часа турски в ефир, три часа български, не знам по какъв начин допринася за интеграцията. Какво означава в ефира три часа по 60? Това са 180 минути да звучи турски език с турска музика“, мотивира се тя.

Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки беше дошъл на заседанието на СЕМ с десетина симпатизанти.

"Искането на Националното радио за създаване на това регионално звено на Националното радио е скандално и недопустимо. Предложената програма с три часа чужд език, равнопоставен на българския, не е никаква интеграция, а пълна дезинтеграция", коментира той.

От Управителния съвет на БНР заявиха, че програмата на турски език ще бъде същата, която продължава да се излъчва вече 10 години от София и се създава от турската редакция на Радио България. За нея има лиценз, издаден от СЕМ преди 10 години. Програмата на български ще се прави в Кърджали и ще обхваща теми, свързани с обществената функция на БНР.

От Управителния съвет посочват, че документите за радио Кърджали, подадени в СЕМ, отговарят на Закона за радио и телевизия, а право на СЕМ е да прецени нуждата от  регионална радиостанция в системата на БНР с център град Кърджали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase