Снимка: Dnes.bg

Броени дни преди своята лятна ваканция, родните депутати взеха решение по един от въпросите, които най-много интересуват обществото – пенсионната реформа. Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Кодекса за социалното осигуряване, с които стана ясно, че мъжете и жените ще се пенсионират до достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд.

Още по темата

Военнослужещите пък придобиха право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и/или като резервисти на активна служба по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

Доколко обаче новите правила се харесват на хората? Броени часове след решението в Народното събрание, Dnes.bg попита своите читатели: "Ще успеете ли да вземете пенсия при новите правила?"

Оказа се, че 45% от участвалите в анкетата над 2060 души не са особено големи оптимисти, че със сигурност ще доживеят до пенсия, след като възрастта вече скочи на 65 години.

Други 18% допълват негативните очаквания с отговора: "Аз и преди не съм очаквал да взема, така че все ми е тая".

Всеки четвърти (26%) e оптимист, че ще успее да вземе пенсия, но не е оптимист за размера й.

Само 7% са крайните оптимисти, според които когато дойде време за пенсионирането им, парите вече ще са наистина европейски и хората ще имат достойни старини.

Цели 4% от участвалите в анкетата са с отпускарски дух и отбелязват, че лятото е време за плаж и море, а не за мисли за пенсия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase