Снимка: архив, Булфото

Родители на убити в катастрофи деца поискаха въвеждането на драстични глоби за нарушаване правилата на пътя и по-тежки присъди за шофьорите, отнели живот.

Коментарът им бе след тежката катастрофа в дупнишкото село Яхиново, при която в неделя загинаха петима младежи.

"Държавата спи, не чува и не вижда", обяви пред bTV Мирослава Асенова, чиято дъщеря Съни бе пометена от таксиджия на спирка до мол на "Цариградско шосе" в София.

Още по темата

След като вчера премиерът Бойко Борисов призова гражданите да сигнализират за шофьори, които пият, а след това сядат зад волана, тя сподели: "Таксиметровият шофьор, който уби Съни, беше пил и знам приблизително къде е пил, на една стоянка. Хората, живеещи наоколо, знаят и ги виждат. След това ми казаха хора, които са го виждали, както и негови колеги, че е пиел. Има и друга явка, на която се пие, редовно се сигнализира на полицията, не идват или само минават".

Мирослава Асенова каза още, че след като признал вината си, таксиметровият шофьор е получил присъда от 9 години.

"Това не е 9 години затвор. Въпросният убиец си живее вкъщи, работи си спокойно, пие си на воля. Той е в общежитие от отворен тип. Вечер в 19 или 20 часа трябва да се яви, да преспи и в 8 сутринта да напусне. Това е наказанието за всички убийци, убили по непредпазливост. Това е цинизъм. Той си е на хотел. При показване на добро поведение, ако не се сбие, след 3-4 години ще бъде освободен", добави с огорчение тя.

Бащата на една от жертвите навръх Великден в Симеоновград Трифон Трифонов припомни, че засегнати родители неколкократно са предлагали убийството на пътя, след употреба на алкохол и при превишена скорост, да се класифицира като умишлено.

"Търпимостта на обществото е голяма и безразсъдството също. Масово се пие и кара в малките населени места", каза още Трифонов.

"Защо намаляват в ЕС жертвите на пътя? Там има полиция, има респект, има страх. Тук полицията я няма, а където се яви, там вече действа подкупът. Драстични санкции трябват. Всеки се чувства безнаказан", добави Мирослава Асенова.

Двамата изразиха съчувствието си към родителите на загиналите младежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase