Снимка: Булфото, архив

Петнайсет синдикални организации към КТ "Подкрепа" и КНСБ се обявяват с декларация против предложенията на правителството за увеличаване на трудовия стаж и на възрастта за пенсиониране.

Декларацията е изпратено на премиера Бойко Борисов, на председателя на парламента на Цецка Цачева, на министри и депутати и е поместена на интернет-страницата на КТ "Подкрепа".

В предложенията си за промени в Кодекса на социалното осигуряване (КСО) социалният министър Ивайло Калфин предлага плавно нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране. А именно първоначално нарастване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца всяка календарна година до 2029 г., а от 2030 г. – с по 3 месеца до 2037 г. Предложението за мъжете е възрастта за пенсиониране да нараства също първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по 1 месец всяка календарна година до 2029 г.

Според синдикатите обаче предложеният законопроект няма да изпълни своите цели, а би довел до влошаване на благосъстоянието на българските граждани, се посочва в декларацията .

Настояваме да не се увеличават възрастта за пенсиониране и осигурителният стаж, включително и на работниците от първа и втора категория.

"В случай на отказ от Ваша страна, Ние членовете на синдикалните федерации, подписали тази декларация, Ви уведомяваме, че ще предприемем всички предвидени и допустими по Конституцията и законите на Република България действия, за защита на нашите права за достоен живот и старини", се казва в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase