Ансамбъл „Йоан Кукузел Ангелогласният“, снимка: Facebook

Концерт на Азис или на ансамбъла "Йоан Кукузел Ангелогласният" струва повече и чий труд е по-ценен?

Този въпрос прозвуча от тенора Георги Петров, който беше уволнен от хора преди дни, защото разкритикува Министерство на културата за малкото средства, които дава на творците.

Ансамбълът "Йоан Кукузел" ще има днес концерт в прочутата френска катедрала "Нотр Дам дьо Пари", а изпълнението им е част от събитията, които съпътстват изложбата на български съкровища в Лувъра. За откриването във френската столица бе и премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

Преди дни Георги Петров написа в профила си във Facebook, че хористите ще получат за изпълнението си в Париж само 35 евро командировъчни.

"Около 200 евро хонорар на човек е нормална сума за самостоятелен концерт във френската катедрала "Нотр Дам дьо Пари". Ако Азис струва 5 000 или 10 000 лева на вечер, не виждам причина хорът "Йоан Кукузел Ангелогласният" да струва по-малко", настоя днес Петров пред "Дарик".

Творецът обясни и че имал информация, че за концерта в Париж се продавали билети. Той обаче не знаел къде ще отидат средствата от тях. "Билети има, тъй като мои приятели са си купили такива преди 3-4 седмици. Цената е може би около 20-30 евро, но не съм сигурен, защото не съм попитал", обясни още Петров.

Тенорът беше категоричен, че трудът му трябва да бъде оценен по достойнство, а Министерството на културата не може да очаква да ходи да им се моли за пари.

"Много е лесно да се ръкопляска, но този труд е вследствие на дълги години работа. Аз заставам зад каузата "Йоан Кукузел". За мен е важна идеята "Йоан Кукузел", но аз живея в 21 век и храня семейство", каза още хористът.

Той разказа и че работи в ансамбъла от 18 години. "Ние успяваме да работим, защото всеки от нас си мълчи. Взима между 50-100 лева хонорар на участие, а те са редки, и всеки от нас мълчи от страх да каже каквото и да било", добави още Петров.

Той разказа и че от 30 години ансамбълът пътува с големи куфари, с руски котлони и суха храна. "Прави се супа в едни хотели, които имат мощност на тока 12 волта. И гасим тока на целия френски хотел и французите са в шок, защото някой си е направил супичка. Това е битието и житието на българския певец. Ние искаме качество от този човек, че той е побит в земята", изля мъката си тенорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase