Снимка: Нова тв

Георги Петров, певец в хора "Йоан Кукузел-Ангелогласният", бе изгонен заради статус във Facebook. В него той критикува с цветист език Министерството на културата, тъй като получили едва 35 евро командировъчни, за представянето на страната ни в Париж. Хорът е поканен да пее в катедралата Нотр Дам, като съпътстващ изложбата на тракийското съкровище в Лувъра.

"До кога ще ни унижават институции като Министерство на културата и няма да уважават труда ни… Докога ще си мислят, че ние сме социалистически роби. Тази институция на България, която би трябвало да защитава своите културни дейци и да ги уважава, се подиграва с нас, като ни дава минималните командировъчни от 35 евро на ден, за да изнесем ние самостоятелен концерт и да представим държавата ни по достойнство във Франция… Обърнете внимание, ние възнаграждение не получаваме. Ние получаваме командировъчни в минимален размер, да не умрем от глад, все пак Париж е скъп град", гласи част от написаното.

В другата част негодуванието на Петров е пълно с цинизми за условията, в които трябва да работят хористите.

"Аз съм обиден на държавата по принцип. Хората четат цинизма и именно затова пиша цинизъм - за да ме чуят. Явно хората не могат да бъдат провокирани по друг начин, което е проблем. Публиката трябва да разбере, че това, което артистът представя зад него стои дългогодишен труд", заяви Георги Петров пред Нова тв.

Ръководителят на хора Георги Милков заяви, че изразяването на мнение не било проблем, но с "езика си той уронвал престижа на състава и това е недопустимо".

"Начинът и езикът, който е изключителен, всъщност е камъка на раздора", допълни Миков. По думите му, другите хористи също изразяват мнението си, включително и за възнаграждението. Той също призна, че 35 евро на ден не са много. Според него нервите на Петров не издържали.

"В състава не се говори, говори се само между нас", опонира му Петров.

"На мен ми се казва, че аз трябва да изтрия статуса си. Това е мое лично пространство, в което говоря както мога и както искам. Аз съм свободен човек и го заявявам съвсем официално. Не ме е страх от никого", допълни още Георги Петров.

По думите трябва да се търси същността, а не да се вглеждаме с какви думи е описана. "Хората се страхуват, защото нямат пари. Всички артисти сме в това положение. Не искам да отида в Париж и да бъда цървул. Знаете ли колко артисти пътуват с бохчите из Европа", каза още Петров.

По темата се включи и Елиянка Михайлова, експерт от Министерство на културата.

"МК дълбоко уважава хора "Йоан Кукузел-Ангелогласният" и затова предложихме именно те да изнесат концерт в Париж като съпътсващо събитие изложбата на тракийското съкровище. Този концерт не бе плануван предварително. Поканата е от началото на годината и с ръководителите на хора контактуваме няколко месеца. Те от самото начало знаят условията на пътуването - държавна командировка от 35 евро. Законът е спазен. Този концерт е организиран доста трудно, защото в най-голямата парижка катедрала се влиза много трудно. Трябва да се разграничава кога е важно да вземеш едни пари за концерт и кога да участваш в едно събитие, което носи престиж", заяви тя.

"Госпожо, моля ви, спрете с демагогията. Комунизмът мина преди 25 години. Не спекулирайте с името на България, вие работите за нея. аз не съм идиот, за да слушам за престиж", изригна Петров.

На финала Михайлова допълни, че проблемът, който е възникнал е в самия хор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase