Снимка: Булфото, архив

Българският Червен кръст разработва проект за създаването на медицински центрове в ромските махали, каза председателят на организацията Христо Григоров пред БТА.

Обмисля се към тези центрове да бъдат осигурени по една линейка, чиито шофьори да бъдат роми, както и да се обучат ромски представители в оказване на първа долекарска помощ.

Още по темата

Според Григоров това би бил "мостът" между екипите на спешната медицинска помощ и региона.

Той се надява и на финансова подкрепа от европейски структури, защото за проекта са нужни близо 100 хиляди евро.

Преди дни здравният министър Петър Москов съобщи, че съвместен проект с правителството на Швейцария предвижда изграждането на здравни служби в пет ромски гета и отново предупреди, че нападенията над лекари ще бъдат наказвани с цялата строгост на закона.

Министърът си спечели симпатиите на гилдията, а и доста други хора, като обяви, че линейки няма да ходят в ромски махали докато не се гарантира сигурността на спешните екипи.

В края на миналата година той изнесе статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелшери и шофьори на линейки 174 са станали в такива квартали.

Така обаче си навлече и гнева на неправителствени организации, като БХК, както и на ДПС.

Лидерът на движението Лютви Местан първо му поиска оставката, след това призова премиерът Бойко Борисов да го отстрани от поста.

Когато и двете неща не се случиха, заплаши с вот на недоверие, но след като не срещна подкрепа от нито една друга парламентарно представена партия, се отказа от намерението си.

В крайна смета група депутати от ДПС подадоха оплакване срещу Петър Москов в Комисията за защита от дискриминация в началото на март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase