Снимка: Министерство на икономиката

Синдикатите в "Дунарит" АД-Русе не изключват възможността да предприемат радикални действия в защита на работните места, във връзка със спрения лиценз на дружеството от ВПК.

Ако се наложи да запазим работните си места, ще блокираме и пътни артерии, предупреди Диана Георгиева - председател на КНСБ в дружеството след среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски в Министерството, цитирана от БТА.

В срещата участва и ръководителят на КТ"Подкрепа" в дружеството Стоил Георгиев.
Двамата изразиха неудовлетвореността си от разговорите.

Министър Лукарски съобщи, че еждуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките е предложил два варианта за продължаване на работата на дружеството.

Според него спирането на лиценза не води пряко до прекратяване на производствената дейност, като продукцията може да бъде изнасяна през лицензите на други фирми от ВПК.

Стоил Георгиев от КТ "Подкрепа" обаче оспори предложението с факта, че договорите на "Дунарит" са с конкретна компания и никой не може да каже дали износът чрез трета фирма може да се осъществи.

Впечатленията са, че някой иска да вземе процент от износа на тази продукция, допълни Георгиев.

Второто предложение по казуса "Дунарит" на Междуведомствения съвет е ръководството да се запознае с причините за спиране на лиценза на дружеството, които са класифицирана информация, като обжалва решението в съда. Успоредно с обжалването причините за решението могат да бъдат отстранени, след което, по преценка на Междуведомствения съвет, да се отмени спирането на лиценза на "Дунарит", обясни Лукарски.

Той отбеляза, че срокът на обжалване на решението на Съвета изтича в края на тази седмица, а ръководството не се е възползвало все още от правото си.

От синдикатите заявиха, че най-късно в сряда жалбата ще бъде внесена в съда.

Лукарски обясни, че решението за спирането на лиценза на "Дунарит" е взето с пълно единодушие от близо 30 човека - състав на Междуведомствения съвет. Лицензът е спрян не за шест месеца, както е по закон, а за четири, защото той изтича в края на юни.

Министърът отново напомни основанията за решението - икономическа и финансова нестабилност и, че то е във връзка с постъпили сигнали от службите, които са класифицирана информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase