Министър Тодор Танев и патриарх Неофит. Снимка: БТА

Просветният министър проф. Тодор Танев обяви, че е против това религията да стане задължителен учебен предмет. Той коментира темата, след като се срещна днес в Синодалната палата с патриарх Неофит и с Ловчанския митрополит Гавриил.

"В момента религията е разтворена в няколко учебни предмета, които се изучават", посочи министър Танев. Той добави, че вероятно чрез новия закон за предучилищното и училищното образование и свободата, която той създава за известно адаптиране на всяко отделно училище към учебните програми, ще има възможност за по-голяма координация на това, което се изучава в момента, и за добавянето на някои нови елементи.

Министър Танев отбеляза, че под религия не разбираме единствено и само християнската религия, а говорим и за официално признатите вероизповедания, което е европейски морален закон.

Духовността е част от създаването на човека, независимо дали това е човекът на миналото, или на бъдещето, каза министър Танев. Той заяви, че религията не е отживелица и добави, че религията е преди всичко тук и сега, и тя ни трябва. Българската духовност се е крепила на религията, посочи министърът, цитиран от БТА.

Той съобщи, че очаква да получи от Светия синод на БПЦ синтезирано становище, което се отнася за второто  четене на законопроекта за училищното и предучилищното образование.

Българската православна църква никога няма да се откаже от искането си за въвеждане на обучението по религия в задължителната програма в училище, но това не означава, че искаме всички деца задължително да изучават една религия, заяви пред журналисти Ловчанският митрополит Гавриил след срещата в Синодалната палата между патриарх Неофит и министъра на образованието Тодор Танев.

"Ние искаме, както се прави в повечето страни в Европа, да се изберат няколко модула - няколко традиционни за дадена страни религии - от две до четири, да се изберат и един-два светски предмета, които възпитават, като "Етика" например, и от тези предмети родителите да са задължени да изберат един, който да стане за децата задължителен", обясни митрополит Гавриил.

По думите му в този случай родителите може да изберат децата им да учат в училище "Православие" или "Етика".

Ловчанският митрополит каза, че сега предметът "Религия" се изучава в училище като свободноизбираем или задължителноизбираем и добави, че намаляват учениците, изучаващи този предмет, защото няма създадени подходящи условия за него в българското училище.

Една от причините е, че повечето от жените, завършили богословие, не могат да се реализират като преподаватели по религия, защото ще получават малки хонорари и няма да имат осигуровки, посочи митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase