Снимка: БТА

Президентите Росен Плевнелиев и президентът /1997-2002г./ Петър Стоянов присъстваха на възпоменателната церемония по случай Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България. Събитието бе пред Мемориала в парка на Националния дворец на културата в София.

Общ преглед
Първи февруари е Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. За тях сме длъжни да поставим комунистическия режим там, където му е мястото в музеите и в учебниците по история, каза в словото си президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. И подчерта, че сме длъжни да посочим истината и да затворим страницата, затова е и неговата инициатива за изграждане на музей на българския 20-ти век, в който да се разказва за фашизма, за Възродителния процес, за прехода от комунистическия режим към демокрация.

Да не допуснем хилядите досиета на Държавна сигурност да "тържествуват", призова Плевнелиев в словото си. Обективният прочит на историята, по думите му, ще покаже, че дори през времето на комунизма, комунистическите партии в Унгария, Германия са застанали зад националните интереси. Това не се случи у нас, допълни той.

Нека днес, 70 години от най-масовото произнасяне на присъди от Народния съд, да си спомним за този исторически срам, истината трябва да се помни, подчерта държавният глава. Да си припомним убийствата на комунистическия режим още от първите му дни, призова Росен Плевнелиев. И добави, че днес имаме поводи за гордост, но е важно да не се забрави, че дори през тоталитаризма е имало хора, които са отстоявали правото си да са свободни.

Пред събралите се да почетат жертвите на комунизма беше прочетено и обръщение от премиера Бойко Борисов, в което той изразява вяра, че България няма отново да бъде жертва на репресивен режим.

Да отдадат почит към жертвите дойдоха и бившият премиер Филип Димитров, министърът на отбраната Николай Ненчев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, политици, граждани.

Хората носеха плакати "Никога вече 9 септември !"

Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на всички, които са загубили живота си през годините на комунизма, и паметта на първия демократично избран президент Желю Желев. За него от Съюза на репресираните отбелязаха, че не е допуснал да се пролее българска кръв през прехода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase