Ивайло Калфин. Снимка: БТА

Държавата ще насърчава раждаемостта с промени в Закона за семейно подпомагане на деца. Детските за 1 дете ще бъдат 35 лв., за 2 деца - 85 лв., за 3 - 130 лева. За всяко следващо ще се дават по 20 лева, каза на пресконференция във Варна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Още по темата
Промените в закона ще бъдат публикувани за публично обсъждане на сайта на МТСП идната седмица.

В момента за 1 дете държавата дава 35 лв., за 2 деца - 50 лв., за всяко следващо по 35 лв. В България малчуганите са около 1,5 млн., като от тях 860 000 получават добавки.

Социалното министерство предвижда и мерки за ограничаване на ранната раждаемост.

Практиката деца да раждат деца трябва да отпадне. За това ще се разчита основно на здравните медиатори, които работят отлично в различните общности. Ще направим възможното техният брой да се увеличи, каза Калфин.

С тяхна помощ на млади момичета от ромската общност са поставени близо 3 000 противозачатъчни спирали. Това, разбира се, не става с принудителни мерки, а с обучение и просвещение от страна на здравните медиатори.

Ще се опитаме да внесем ред и в отпускането на еднократните помощи за раждане на студентки. В момента те са в размер на 2 880 лева. Има обаче много сигнали от вузове, че млади момичета се записват за студентки, раждат, получават помощта и след това се отписват. Нашето предложение е парите да се отпускат на 2 транша, за да се гарантира записването за следващия семестър, обясни Калфин.

Социалното министерство ще обърне много сериозно внимание и на хората, които са отчаяни в търсенето на работа. Сред тях са предимно младите хора в малките общини и хората пред пенсия.

Третата група са българите, отписани от всякакви статистики, включително и от регистрите на бюрата по труда. Нашето желание е да стигнем до тях и да им помогнем чрез системата за ваучери за почасова работа, добави социалният министър.

При ранната раждаемост също има парадокс. Непълнолетна майка получава детски за бебето си, а за нея пък пари получава нейната майка. Това също трябва да се преосмисли, каза още Калфин.

Във Варна вицепремиерът и социален министър проведе срещи с кметове на малки общини и посети Център за настаняване на социалнослаби семейства в Девня.

Автор: Ставри Таргов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase