Снимка: Reuters, архив

Има съмнения за първи случай на ебола в България. За тях сигнализира пред Нова телевизия Руслан Колев.

По думите му той отишъл в спешното на столична болница със своята майка. Нейното здраве било овладяно и той се заслушал в разговорите на лекарите с мъж, който се оплакал, че от 20 дни се чувствал отпаднал.

По-късно се чул с майка му, която била много разтревожена, тъй като станало ясно, че мъжът се е завърнал преди три седмици от Сиера Леоне. Млада докторка му се обадила да го успокои, че няма опасност за неговата майка, но признала, че симптомите на заболелия са като тези на ебола.

Шестима други пациенти са изолирани. Мъжът пък е транспортиран във Военномедицинска академия.

Пациентът е бил настанен в болница „Токуда” с висока температура - един от стандартните първи симптоми на ебола, но и на много други заболявания.

Със специална носилка той е бил преместен в клиниката за инфекциозни болести на Военномедицинска академия.

Ето и официалната позиция на здравното министерство:

Днес в Министерство на здравеопазването постъпи информация от МБАЛ „Токуда“ АД за български гражданин с грипоподобни симптоми пребивавал в последния месец в Сиера Леоне. Пациентът е прегледан и преценен като случай подлежащ на клинично наблюдение и допълнително лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия. Съобразно приетите протоколи за действие препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) здравните власти и СРЗИ са предприели необходимите действия по установяване и  изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента. Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ.

В Министерство на здравеопазването функционира щаб, който поддържа  постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция, ВМА, МБАЛ „Токуда“ АД, Национален център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase