Снимка: БТА

Полицаи, пожарникари, спасители, военни и служители в затворите протестираха днес в София срещу ограничаване на социалните им права и с искане за оставката на служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

С плакати "На смешниците не ни е смешно" и "Ранно пенсиониране за Христосков - веднага!" служителите от сектора на сигурността се събраха в градинката пред Централна баня в столицата. Повечето от тях си сложиха клоунски носове.

Исканията им са незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система на заетите в сектор "Сигурност" без участие на техни представители, незабавна оставка на Йордан Христосков и спешно приемане на подзаконовите нормативни актове, предвидени в Закона за МВР.

Ние не сме просто човешки ресурс, а граждани, заяви още Валентин Попов, председател на УС на Синдикална федерация на служителите на МВР, ццитиран от БТА.

Цветан Михайлов от синдиката на служителите на затворите отбеляза, че протестът е провокиран не само от готвените промени, но и от арогантното отношение на управници от всички цветове. Той посочи за пример думите на служебния министър Йордан Христосков, който нарекъл исканията за прозрачност "комични" и заявил, че не те са хората, които могат да искат оставката му.

Протестиращите продължиха към социалното министерство, където събраха клоунските носове в кошче с надпис "ХристоскОFF" и ги оставиха пред сградата. След това шествието спря пред президентството, където служителите призоваха президента да поиска оставката на социалния министър, тъй като е назначил служебното правителство.

Протестът е организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР, Синдиката на служителите в затворите в България, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Национална Асоциация "Сигурност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase