Снимка: БТА

Няколкостотин надзиратели от цялата страна дойдоха на протест пред Министерството на правосъдието.
Основните им искания са за по-високо заплащане и връщане на 24-часовите дежурства.

Пред журналисти председателят на Синдиката на служителите от затворите Иван Петров коментира, че част от проблемите, които надзирателите имат, все още не са решени, предаде БТА.

Още по темата
По думите му въвеждането на смесени дежурства в затвори, в които има голям недостиг на кадри, е краткосрочно решаване на проблема. Освен това надзирателите настояват месечните им заплати да бъдат изравнени с колегите им от другите силови ведомства. Това обаче може да стане от 2015 г. най-рано, сочат разчетите на бюджета.

От пресцентъра на правосъдното министерство междувременно съобщиха, че заплатите на служителите в затворите ще бъдат приведени към края на октомври в съответствие с коефициентите, определени с новия Закон за МВР.

Основният мотив за връщането на 24-часовите дежурства според Иван Петров е фактът, че голяма част от надзирателите живеят далеч от затворите и това увеличава месечните им разходи.

Да окажат подкрепа на колегите си на протеста пред Министерството на правосъдието дойдоха и представители на най-големия полицейски синдикат. Председателят му Валентин Попов обясни, че проблемите на полицаите и надзирателите са сходни.

Няма как да приемем за нормално работното време да се определя, без да се вземе предвид становището на синдикалните организации, коментира Попов.

От правосъдното министерство съобщиха, че министър Христо Иванов ще приеме ръководството на Синдиката на служителите от затворите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase