Снимка: архив, Булфото

Хакването на сайта на Българската патриаршия, за което беше посочено, че било извършено в отговор на нападението над Джумая джамия в Пловдив, бе оценено в изявление на Българската православна църква като неприемлива и безсмислена  провокация.

Българската патриаршия счита подобни начини на изразяване на определена позиция за абсолютно неприемлива и безсмислена  провокация, се посочва в изявлението. Допълва се, че чрез нея нито може да бъде спряна духовно-просветителската дейност на БПЦ-БП, нито може да бъде създадено междуетническо и междурелигиозно напрежение.

Още по темата

Българската православна църква винаги е била, е и ще бъде гарант на мира и любовта между всички човеци, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност, се казва още в изявлението.

Освен това мотивът, с който Milli Gucler обясняват своята атака срещу сайта на БПЦ, не е основателен, тъй като веднага след вандалската акция срещу Джумая джамия в Пловдив т.г. Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай - член на Светия Синод на БПЦ-БП, изрази неодобрението си към подобни актове на насилие спрямо свещени религиозни обекти и заяви, че ние трябва да сме труженици на Христовия мир, се припомня в изявлението.

Хакерът се е подписал като Milli Gucler Taifesi ("Национална гвардия на Таиф"), чиито членове се определят като "наследници на Османската империя".

В съобщението на хакнатия сайт се казваше, че това е извършено „в отговор на вандалското нападение над Джумая джамия в град Пловдив. Такива актове са настъпления срещу турско-мюсюлманското малцинство в България, това е и нападение срещу културното наследство на страната, защото джамиите са част от културата, те са част от културното наследство на България".

Посочваше се още, че "който и да е организаторът, който и да стои зад тази варварска агресия, трябва да знае че турско-мюсюлманското малцинство не е беззащитно и че има сили, които бдят и са готови да го отбраняват“.

"Мълчанието на Българската патриаршия следва да се тълкува като мълчаливо съгласие с посегателствата над мюсюлманските религиозни храмове. Наказателните действие срещу враговете на турско-мюсюлманското малцинство от страна на Milli Gucler не са нито първи, нито последни", заканва се още извършителят. В текста се заплашва, че атаките ще продължават с пълна интензивност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase