Снимка: БТА

За Възкресение Христово Регионалният исторически музей-Видин и Видинската света митрополия подредиха изложбата "Християнски  символи", каза за БТА директорът на музея Фионера Филипова.

В едната част на изложбата е представено присъствието на християнските символи в народната култура. Подредени са писани перашки и хляб, който е много важна част от бита на нашия народ, разказа етнографът Десислава Божидарова. Представен е кръстът като елемент от украсата на ризите на младите невести и девойки. Експонирани са накитите, които са били носени в миналото - пафти, гривни и пръстени, както и ордени за граждански заслуги. "Кръстът като символ присъства във всеки един момент от нашия живот, не само на Великден. Той е в  ежедневието ни и дори понякога да не го забелязваме, той ни пази", каза етнографът.

Не случайно и сред християнските символи наричат кръста знак на знаците. Двете кръстосани линии на кръста още от предисторическо време са били религиозен символ, предпазващ знак в почти всички световни култури, разказва Божидарова. За алхимиците кръстът е бил символ на четирите елемента: въздух, земя, вода и огън. Преди всичко обаче това е символ на Христос, Неговото разпятие и слава, и по този начин - символ на  християнската вяра и Църквата. На такъв кръст, побит на хълма Голгота, бил разпнат Исус Христос, който със своята смърт и последвалото я Възкресение изкупил греховете на човешкия род.

Именно като такъв символ кръстът е получил най-голямо  разпространение - в най-различни познати и непознати форми, с различен произход и приложение, казва Божидарова.

Част от експозицията е водосветен кръст от две части, каза за БТА архимандрит Поликарп, председател на катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски"-Видин. Той разказа за значението за християнския свят и за всеки вярващ на Възкресение Христово - един от най-големите християнски празници.

 "Пасха Христова съвпада във всички църкви - всички празнуваме заедно това велико историческо събитие. На 20 април празнуват всички християни по света. Моят съвет към хората е винаги, винаги да вярват, да изпълняват Христовите заповеди и според силите си да бъдат пример. Не трябва да натоварваме хората с много, необходимо е малко, за да се постигне голямото", казва архимандрит Поликарп, който е и носител на наградата "Бялата птица" за добри дела на Регионалния пресклуб на БТА във Видин.

 "Нашият Спасител ни е оставил много заповеди и най-голямата от тях това е заповедта да се обичаме, да положим душите си за нашите приятели. Това е силата и мощта на християнина, да бъде като своя Спасител Христос, който ни учи на вяра, надежда и любов", каза архимандрит Поликарп.

Акцент в изложбата в Регионалния исторически музей-Видин е поставен върху монетите, разказа директорът на музея Фионера Филипова. Посочени са отделните монетосечения с кръстове и различни други християнски символи.  "Темата е много голяма и сме показали само основните християнски символи, а в средновековното монетосечене присъстват Архангел Михаил, св. Димитър и почти всички светци", каза Филипова. В утвърждаването на християнската религия участват и паричните средства, каза Филипова. Новите символи върху тях визуализират вярата и затова в експозицията са показани и монети.

Видинска света митрополия е предоставила свещени съдове, икони и книги, които се съхраняват в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски", храм "Св. Николай" и в митрополията. Сред тях са две евангелия с корици, обковани със злато и сребро. Показана е и книга, която е свързана с молитвените последования за Възкресение Христово. Показани са потири, две корони за свето венчание и дискус, изработен специално за катедралния храм от местни майстори. В изложбата е включена икона на Възкресение Христово и на всички събития, свързани с живота на Исус Христос по време на Страстната седмица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase