Сградата на университета снощи. Снимка: БТА

Студентските протести ще продължат, но е по-важно какъв ще бъде изходът от тях, коментира социологът Марчела Абрашева окупацията на Софийския университет.

Предстои да разберем дали ще има по-масиран и по-явен опит на политически партии да се възползват от това, каза Абрашева пред TV7.

Тя изрази надежда окупацията да стане повод за започване на разговор, в който да се включи мълчаливото мнозинство на гражданите, които симпатизират на студентите, но не виждат изход от кризата.

Още по темата

Политологът проф. Петър-Емил Митев вижда протеста на студентите като продължение на неуспелия уличен протест и го сравни с мощните студентски движения по света през втората половина на XX в. и опита те да бъдат манипулирани.

Според проф. Митев е важно да се намери изход от кризата чрез разговори, а не чрез издигане на лозунги. Незабавното разпускане на парламента не е политически рационално, защото би означавало държавата да остане без решения по важни въпроси като бюджета за следващата година.

Политологът проф. Тодор Танев застана на страната на протестиращите студенти, като заяви, че има политическа рационалност в исканията им. Той съзря опит за манипулация, но не отвътре, а извън университета, сред контрапротестиращите, които щурмуваха сградата на Ректората вчера.

Проф. Танев е на мнение, че преподавателите не трябва да съвместяват академичната работа с политическа дейност. Той визира повода за началото на стачните действия - решението на преподавателя проф. Димитър Токушев, който е председател и на Кoнституционния съд, за връщане на Делян Пеевски в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase