Снимка: Булфото, архив

"Всеки четвърти е работещ беден", публикува данни от изследване на КНСБ, огласено вчера, "Труд". Около 600 000 българи, или над една четвърт от всички заети на пълно работно време, са нископлатени. Нетният им доход (след удържането на осигуровки и данъци) едва стига 352 лв., което е 67% от средната нетна заплата в страната (525 лв.). По-голяма част от нископлатените служители са жени. Анкетата на КНСБ показва, че нископлатените служители се страхуват много повече за работното си място от останалите заети.

49 държавни структури получиха заповед от финансовото министерство за 10% съкращения. В институциите се надига недоволство срещу това разпореждане, информира "Сега".

Съкращенията трябва да влязат в сила от 1 януари 2014 г. и ще засегнат не само централната администрация, а и всички второстепенни разпоредители. Разпореждането е изпратено до министрите, администрацията на Народното събрание и на президента, държавни агенции и комисии - общо 49 институции.

В списъка попадат още осигурителният институт и здравната каса, които в мандата на ГЕРБ преминаха под шапката на държавната администрация, БНР и БНТ, Конституционният съд, Сметната палата,омбудсманът. "Важно е как харчим парите за социална дейност", заявява пред "Дума" Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика. "Аз разбирам, че справедлив вариант за пенсиониране няма. Въпросът е да намерим най-малко несправедливият. Философията на нашето управление е втората защитна мрежа на държавата - подпомагането винаги да е насочено към тези, които не могат да се справят сами".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase